مایه پنیر (Rennet):

مایه پنیر (Rennet):

پنیر یکی از محصولات لبنی مغذی و پرمصرف است که در انواع مختلف در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می گیرد و در ایران بیشترین مصرف را در وعده صبحانه دارد. پنیر در صورت عدم مصرف شیر و ماست می تواند مقدار کلسیم مورد نیاز را تامین کند .

 مایه پنیر در واقع یک پروتئاز به نام رنین یا کیموزین است که پروتئین های موجود در شیر را تجزیه کرده و با تولید لخته آنرا برای تبدیل شدن به پنیر آماده می کند. علاوه بر کیموزین، مایه پنیر حاوی آنزیم های دیگری مانند پپسین و یک لیپاز است. از این ترکیب برای تبدیل شیر به لخته جامد، برای تهیه پنیر و آب پنیر مایع استفاده می کنند.

از اقدامات اصلی مایه پنیر، تجزیه پروتئاز کیموزین در زنجیره کازئین کاپا می باشد و کازئین پروتئین اصلی شیر است و این تجزیه باعث می شود کازئین به دیگر مولکول های کازئین تجزیه شده بچسبد و یک شبکه ایجاد کند. این ماده می تواند با کلسیم و فسفات بهتر عمل کند، به همین دلیل است که گاهی اوقات در تهیه پنیر به ویژه از شیر بز که از نظر فسفات فقیر است، فسفات اضافه می شود. در نهایت شبکه جامد پروتئین کازئین دیگر اجزای شیر مانند چربی ها و مواد معدنی را به دام می اندازد تا پنیر تولید شود.

 

انواع مایه پنیر:

 

  • مایه پنیر حیوانی:

مایه پنیر حیوانی یک آنزیم به نام کیموزین که ماهیت منعقد کننده دارد می باشد.این ماده به صورت طبیعی در بخش چهارم معده گوساله، بزغاله و یا گوسفند وجود دارد و یک بخش از این آنزیم می تواند 15000 بخش از شیر را لخته کند.

  • مایه پنیر گیاهی:

مایه پنیر گیاهی، دارای تنوع در قدرت فعالیت می باشد و استفاده از مایه پنیر گیاهی برای تولید پنیر به مهرت بسیار بالایی نیاز دارد.

  • مایه پنیر میکروبی:

با توجه به افزایش تولید پنیر، مایه پنیر حیوانی دیگر جواب گو نبوده است و با تلاش های بسیار زیاد دو مورد کپک به نام های رایزوپوس موکور مهی و رایزوپوس پوسیلوس، کشف کرده اند و این دو مورد حاوی بخش فعال آنزیمی کیموزین برای لخته شدن شیر می باشد.

مایه پنیر های شرکت Biotec خالص می باشد و فاقد فعالیت جانبی لیپاز و آمیلاز است و باعث می شود پنیر تولید شده از کیفیت مطلوبی برخودار باشد و همچنین سرعت لخته شدن مناسب بوده و از ایجاد عطر و طعم نامطلوب جلوگیری می کند.
مایه پنیرهای Biotec در قدرت های 2200IMCU/ml و 3300IMCU/ml موجود می باشند.